Het bonnenboekje

In moderne toepassingen worden geen aparte vellen zwart (carbon) papier meer gebruikt, maar wordt door een bepaalde chemische laag toch een zwarte afdruk gemaakt. In feite is het een zgn. ‘chemisch contact’ systeem dat is gebaseerd op twee verschillende coatings. Eén vel zelfkopiërend papier kan nooit tot kopievorming komen. Daarvoor zijn altijd tenminste twee vellen zelfkopiërend papier nodig, waarvan één als origineel en één als kopie.

Werking
Zelfkopiërend papier ziet eruit als normaal papier. Het heeft twee verschillende onzichtbare coatings. Bij een set in tweevoud is het bovenvel of origineel aan de achterzijde voorzien van een laag microscopisch kleine capsules die kleurloze verfstoffen bevatten. Dit is het CB (coated back) vel. De voorzijde van het onderliggende vel is voorzien van een chemisch reactieve laag. Dit is het CF (coated front) vel.

Wanneer er druk op het CB wordt uitgeoefend, door erop te schrijven of te typen, breken de capsules op die plaatsen waardoor de verfstoffen vrijkomen en een chemische reactie kunnen aangaan met het CF. In de CF coating ontstaat op deze manier een duidelijk leesbaar, permanent, intens zwart kopiebeeld. Worden er meer kopieën verlangd dan kunnen er CFB (coated front and back) middenvellen ingevoegd worden. Deze zijn aan beide zijden gecoat.

Bij de bonnenboekjes worden sets van twee of drie aan elkaar vast zittende vellen gebruikt, zodat de vellen niet kunnen verschuiven. Na invulling worden ze dan losgescheurd. Deze doordruksets worden toegepast als werkbonnen, factuurbonnen, reparatiebonnen, afleverbonnen, bestelbonnen etc.

Dit zijn dan de respectievelijke bonnenboekjes.

© Lynx Digiprint 2024, alle rechten voorbehouden. Op deze pagina is onze disclaimer van toepassing.
Alle prijzen en informatie op deze site zijn onder voorbehoud van fouten en wijzigingen.

Klantenservice

Als u doorgaat op deze website, gaat u akkoord met ons privacybeleid en cookies.